Power Kite (Güç uçurtmaları – 4 ipli uçurtmalar) ile nasıl havalanırım.

Forumlarda ya da eş dosttan duyuyorum. Büyük, güçlü, çeken uçurtmalar istiyorlar. Youtube’dan videolar izliyorlar, havada atlayan insanlar görüyorlar. Sonra gidip alakasız uçurtmalar alıp pişman oluyorlar. Bunları ben de yaşadım. Başkaları yaşamasın diye yazalım. E Martı Uçurtma Kulübü bu iş için var. Forumda da güzel yazılar var. Arayın, okuyun.

Power kite yani güç uçurtması adı üzerinde güç yaratan uçurtmalar. Motor gibi düşünün. Bunların amacı çekmek. Genellikle kullanımı da bir aracı çekmek şeklinde oluyor. Ya board denilen tekerlekli tahta (kaykay) ya da buggy denilen 3 tekerlekli araba şeklinde olanları ile karada, surf tahtası ile denizde ve kar tahtası ile de karda kullanabiliyorsunuz. Bu araçlar elinizde yoksa uçurtmayla çekişme heyecanı yaşamayı tercih ediyorsunuz ya da başka çare yok demek daha doğru. Paten, kaykay falan denemeyin sakın. Daha çok yaralanabilirsiniz.

Aracınız yok, uçurtmayı alıp çekişeceksiniz. Ne boy alalım. Daha önce ucuz 2 ipli foil kullananlar olup 1.5 – 2 m² kullananlar 4m² ve daha fazlasını hedeflemeyi düşünebilirler; aman yapmasınlar. Ucuz uçurtmalarla pahalıları arasında çok büyük kalite, eğlence, güç farkı var. Ucuzunu almayın. En başta çok kolay katlanıp düşerler. Çekmezler. Onun fiyatına hatta daha ucuzuna kaliteli 1 -1.5m²’lik harika uçurtmalar alın daha çok eğlenirsiniz. Kalite  ve marka aşırı farklara sebep oluyor. A markasının 2m² uçurtması B markasının 4m² uçurtmasından daha fazla güç yaratabiliyor. Bu nedenle pahalı iyidir gibi kabaca bir genelleme yapmak zorunda kalıyorum, genelde pek öyle düşünmeyen biri olmama rağmen. Örneğin kendi üyelerimiz foilleri kopyalamayı denediler. Sonuç hiç iyi olmadı. Hassasiyet büyük fark yarattı.

Power kite’larda iyi sonuç istiyorsanız havalanmayı falan düşünüyorsanız çok pahalı modellere yöneleceksiniz. Neden:

Uçurtmaların tipleri ve boyları var. Hepsinin amacı farklı. Kullandığınız araca göre sizi havalandırmaya ya da çekmeye yönelik yapıda ve denge ayarlarında oluyorlar. Buggy uçurtması ile board yapmak iyi sonuç vermiyor ya da tam tersi. Aracınız yoksa ve havalanmak istiyorsanız sizi havaya kaldıracak uçurtma gerekiyor. Ama bunu küçük m² ile değil büyük m² uçurtmayla yapmak gerekiyor. Diğer yandan tecrübeli değilseniz bunun sonucu kötü oluyor. Büyük uçurtmayı hafif rüzgarda kullanmak aslında sizin tam aradığınız eğlence ve unutmayın çok büyük bir alana ihtiyacınız olacaktır. Özellikle kontrol konusunda acemiyseniz.

Eğer kaldıran değil çeken tipte bir uçurtmanız varsa (buggy uçurtması gibi) havalanmaktan çok yerlerde sürüneceksiniz demektir ki yaralanma ve sakatlanma ihtimali fazla. Bu tip uçurtmalar yani genellikle power kitelar (güç uçurtmaları – 4 ipli uçurtmalar) havada dans ettirmek için değildir. Rüzgar penceresinin merkezinde yani tam karşınızda iken büyük bir güç üretirler ki araçla ileri doğru hız yapabilesiniz. İleri çeken uçurtmaları aracnıız yoksa karşınıza almayın sizi yere vurur, süründürür. Havada tutarsanız gücü azalır, zevk vermez, dans ettirmeye kalksanız yine zevk vermez, katlanır, düşerler. Buggy yapmayacaksanız buggy uçurtmalarını sakın almayın.

Kaldıran uçurtmaların büyük olması ve hafif rüzgarlarda kullanılmasını önerdim. Güçlü rüzgarda eğer araç yoksa yerde kontrol edemezsiniz. Özellikle rüzgarın stabil olmadığı bölgeler çok zevksiz ve tehlikeli sonuçlar doğurur. Hafif rüzgarda havalanabilmeniz için uçurtmanın kite board tipinde olması daha uygun olur. (ama kite board uçurtması olmasın.) Hafif rüzgarda büyük uçurtma ile tatlı bir şekilde havada süzülebileceksiniz. Küçük boyutlusunun sizi kaldırması için güçlü rüzgar gerekir. Genellikle güçlü rüzgarlarda anlık patlamalar daha fazladır ve tehlikelidir.

4 ya da 3 ipli modeller de üstteki iki ip taşıyıcı ipler. Yönlendirmeye de etki ediyor tabi. Alttaki iki ip ya da tek ip daha çok frenlemeye yarıyor. 4 iplilerde alt taraflarda dönüşe etki ediyor. Ama aynı zamanda uçurtmanın birden katlanmasına da sebep olabilir. Kullanmaya alışmak gerek. Üstteki ipler taşıyıcıdır ve barla kullanırsanız kollarınız çok güçlü değilse, masa başı insanıysanız çok kısa sürede yorulursunuz. Bu nedenle harness denilen çocuk bezi gibi poponuza takacağınız kemerli bir sistem ve buna kancayla bağlı sistemleri kullanmanız gerekir. Böylece uzun süre eğlenebilirsiniz.Bu sistemin kendiniz yapmaya kalkmayın, hazır alın; tehlikeli durumlarda sistem otomatik olarak çözülüp, frenleri çekerek hızlıca uçurtmayı yere indirecek şekilde tasarlanmışlardır.

Power kiteları uçurmak için ideal bir bölgede değilseniz bu uçurtmaları unutun. Onun yerine küçük foil 2 ipliler sizi eğlendirir. Türbülanslı bölgeler, sık değişimm gösteren rüzgarlı alanlar sizin işinize yaramaz. Bu nedenle çok düz geniş araziler, deniz kenarları, çöl gibi alanlarda en iyi sonucu alırsınız. Rüzgar stabildir. Mümkünse rüzgar ölçer edinin. Hatta alana bir winsock denilen rüzgar konisi takın. Rüzgarın değişimini gözleyin. Rüzgar konisinde şeritler vardır ve hangi şeride kadar koni açılmışsa ona göre rüzgar hızı belirlenir.

Bu hobi size pahalıya patlayacaktır. Uçurtmayla atlamak zıplamak için tek uçurtma da yetmeyecektir. Farklı rüzgar tiplerine göre 2 ya da 3 uçurtma bulundurmak gerekebilir. Barlar, harness vb. derken ve bunları kaliteli markalardan alırken küçük bir servet ödeyebilirsiniz.

Bu yazı sizi vazgeçirmediyse HQ uçurtmalarının 2 m² boyutlu olanlarını almayı deneyin. Büyük ihtimal 1-2 sene kullanır, sonra birine satarsınız ya da bir kaç kullanımdan sonra bir köşede küflenir gider. Eğer tuz gölü gibi düz yerlerde ovalardaysanız daha fazla şansınız var buggy yapmak için.

Unutmadan ekleyeyim. Bu işi ciddi yapan firmaların sayfalarında uçurtma tipleri, hangi araçla kullanılacağı belirtilmiştir. Özellikle rüzgar aralıklarına göre m² tavsiyesi ve beceri düzeyi tavsiyelerine mutlaka dikkat edin.

Bu işin en iyi yapıldığı yerler okyanus kıyıları olmuş. Birincisi denizden stabil rüzgar esiyor. Hemen hemen tüm mevsim belli bir rüzgar garantisi var. İkinci olarak ayın yaratttığı gel-gitler çok geniş kumsallar yaratmış ve gün içinde sürekli gidip gelen su yüzünden bu kumsal zemini çok sert. Bizde geniş kumsallar olsa bile kuru ve araba tekerleğinin bile içine battığı kumlar bulunuyor. Hala çok gönüllüyseniz alın ekipmanları tuz gölüne gidip orada yarışalım. Ben bu işe gönül vermiş biri olarak yıllardır aksiyona geçip tuz gölüne gidemedim. Umarım bir iki yıl içinde bu hayalimi gerçekleştirebilirim.