Power Kite (Güç uçurtmaları – 4 ipli uçurtmalar) ile nasıl havalanırım.

Forumlarda ya da eş dosttan duyuyorum. Büyük, güçlü, çeken uçurtmalar istiyorlar. Youtube’dan videolar izliyorlar, havada atlayan insanlar görüyorlar. Sonra gidip alakasız uçurtmalar alıp pişman oluyorlar. Bunları ben de yaşadım. Başkaları yaşamasın diye yazalım. E Martı Uçurtma Kulübü bu iş için var. Forumda da güzel yazılar var. Arayın, okuyun.

Power kite yani güç uçurtması adı üzerinde güç yaratan uçurtmalar. Motor gibi düşünün. Bunların amacı çekmek. Genellikle kullanımı da bir aracı çekmek şeklinde oluyor. Ya board denilen tekerlekli tahta (kaykay) ya da buggy denilen 3 tekerlekli araba şeklinde olanları ile karada, surf tahtası ile denizde ve kar tahtası ile de karda kullanabiliyorsunuz. Bu araçlar elinizde yoksa uçurtmayla çekişme heyecanı yaşamayı tercih ediyorsunuz ya da başka çare yok demek daha doğru. Paten, kaykay falan denemeyin sakın. Daha çok yaralanabilirsiniz.

Aracınız yok, uçurtmayı alıp çekişeceksiniz. Ne boy alalım. Daha önce ucuz 2 ipli foil kullananlar olup 1.5 – 2 m² kullananlar 4m² ve daha fazlasını hedeflemeyi düşünebilirler; aman yapmasınlar. Okumaya devam et “Power Kite (Güç uçurtmaları – 4 ipli uçurtmalar) ile nasıl havalanırım.”

İki ve dört ipli (kumandalı) foil uçurtma türleri

Dört ipli foil uçurtma - güç uçurtması (power kite)
Dört ipli foil uçurtma - güç uçurtması (power kite)

Kumandalı foil uçurtmalar çıtası olmayan, rüzgarla şişen hücrelerin oluşturduğu kanat formu sayesinde uçabilen kumandalı uçurtmalardır. İki ipli delta uçurtmalar gibi kumanda edilirler. Fakat akrobasi modellerindeki gibi hareketler yapılamaz.

Kumandalı foil uçurtmaların avantajları:

– Çıtası olmadığı için yere çakıldığında çıta kırılma, çıta bulma derdi yoktur.

– Çıta olmadığı için acemi eğitiminde çok idealdir.

– Çok güçlü rüzgarlarda bile çok iyi uçar, hatta güçlü rüzgar foil uçurtmalar için daha iyidir.

– Güçlü rüzgarlarda çok eğlencelidir. Çok hızlı uçar ve tepkileri hızlanır.

– Çıtalı modellerde belli bir boydan daha büyük uçurtmalar pratikte yapılamaz. Foil uçurtmalarda çıta olmadığı için çok büyük uçurtmalar yapılabilir.

– Büyük foil uçurtmalar büyük güç üretirler. Bu nedenle iki ipli foil uçurtmalarla ekstrem sporlar yapılabilir. (buggy, surf, kayak, board vb.)

– Katlanarak çok küçük bir hacime küçültülebilirler.

Kumandalı foil uçurtmaların dezavanatajları:

– Akrobatik hareketler yapamazlar.

– Rüzgar penceresinin dışına doğru katlanma eğilimindedirler.

– Yere düştüğünde kaldırılması çıtalı iki ipliler kadar kolay olmayabilir.

power kites
power kites

Okumaya devam et “İki ve dört ipli (kumandalı) foil uçurtma türleri”