Sled yapımı kolay bir uçurtmadır. Az rüzgarda da güzel uçar. Sled uçurtma benim gözde uçurtmalarımdandır. Daha önce hazır naylondan bir sled uçurtmam vardı. Mükemmel uçuşundan dolayı hayran kaldığım bu uçurtmanın çıtalı bir versiyonunu yapmanın iyi olacağını düşündüm. Sadece 2 çıta ile yapıldığı için maliyeti de çok az. Hazır olarak rahatça 1 metrelik çıtalar bulabilirsiniz. Çıtaların kalın olması da gerekmez. 4-5 mm. yeterlidir.
Uçurtmayı ben kumaştan yapmaya karar verdim. Bu boy için kağıt uygun olmayacaktır. Naylon daha uygundur. Ayrıca oranlarını değiştirerek daha küçük boyda yapmak da mümkün. Ekteki skecthup dosyasını indirip kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Sketchup’ı indirmek ve eğitim videolarını izlemek için eski konuları inceleyin.
sled ucurtma planı
Uçurtma 2 renk olsun istedim ve aşağıdaki çeşitlemeleri yaptım. Kumaştan daha az kayıp verip, daha kolay yapmak için ikinciyi tercih ettim. Yan parçaları kayıpsız bir kesim için en sağda görüldüğü gibi yerleştirdim.
Yapım aşamasına gelince:
Uçurtma için ripstop kumaş kullanmaya karar verdim. Bu uçurtma için ripstop seçmemin en önemli sebebi hafifliği. Hafiflik çok önemli olmasaydı rahatça tafeta (polyester) kumaş kullanabilirdim. Renk kullanımını Sketchup üzerinde deneyerek karar verdim.
Malzemeler: Kumaş, 1 metrelik cetvel, dik açıları çizebilmek için cetvel (aslında gönye kullanılmalı, yapım anında bulamadım.) kalem (cd kalemi, permanent kalem) maket bıçağı ya da makas. Kumaş kesimi için ben maket bıçağı kullandım. Tabi masayı mahvetmek istemiyorsanız kumaşın altına uygun bir malzeme koymalısınız. En iyi malzeme olarak size yer kaplaması kullanmayı öneriyorum. Mukavva üzerinde bir kaç kere kesim yapıldığında kesim izleri sorun oluyor. Kesim yaptıkça eski izlere giren bıçak yön değiştirebiliyor. Bu nedenle yerlere döşenen malzemeler kesimde sorun çıkartmıyor. Kumaş kesmek için diğer çözüm kesim işine ayrılmış bir cam kullanmak.
Plana uygun olarak kumaşları kestim. Bu aşamayı görüntelemeye gerek yok. Sadece dik açılara özellikle dikkat ediyorum. Küçük cetveli uzun cetvele dayayarak 90 dereceyi işaretliyorum. Bir şey daha: ölçüm yaparken iyi düşünün. Genellikle bu aşamada hata yapıp, yanlış kesim yaparsınız.
Kumaş kullandığım için kenarları dikmem gerekiyor. Bunun için kenarlarda kıvırma payı bıraktım. Naylondan yapanlar için böyle bir gereklilik yok. Kumaş uçurtmaların kenarları zamanla saçaklanır. Saçaklanma olmaması için kenarları kıvırıyoruz. Saçaklanmaya engel olmanın bir diğer yolu kesimi maket bıçağı yerine havya ile yapmak. Sıcak kesim denen bu yöntemde kumaşın kenarları yanıyor ve saçaklanmayı engelliyor. Kumaş yapıp dikiş yapmayacaksanız sıcak kesim en iyisi. Kumaş kullanıp dikiş yapmayanlar için hatırlatma: Burada görüldüğü gibi 2 renk kumaş kullananlar bantlayarak sağlam bir uçurtma yapamayabilirler. Dikiş yapmayacaksanız uçurtmayı tek parçadan oluşturmalısınız.
Planda uçurtmanın alt kısmında ortalanmış 2 delik var. Baklava dilimi şeklindeki bu iki delik için tek tarafta çizim yaptım.
Kumaşı ikiye katlayarak maket bıçağı ile bir defada 2 katı birden kestim.
Kesim işlemi tamam. Sled uçurtmanın parçaları bir araya geldi. Sonraki aşama parçaları polygom ile yapıştırmak ve dikmek.