Uluslararası Uçurtma Festivali, Ahmedabad, Hindistan’da yapıldı. Her sene düzenlenen festivale 30’dan fazla ülke ve 100’den fazla uçurtmacı katıldı. Türkiye’nin de davetli olduğu festivale Martı Uçurtma Kulübü adına Emin Bozbey ve ben katıldık. Ayrıca Elif Zaman’da belgesel yapımcısı olarak festivale katıldı. Festival 10-14 Ocak tarihleri arasındaydı. İlk gün yarışma ve ikinci gün tören günüydü.
OSOW, One world, one sky. Bir gökyüzü, bir dünya.
Osow, One world, one sky. Tek gökyüzü, tek dünya uçurtma etkinliği tüm dünyada aynı gün uçurtma uçurulan bir gün. Aslında çok büyük bir uçurtma festivali diyebiliriz. OSOW’un amacı bütün dünyada barış, kültür, paylaşım, hoşgörü ve anlayış için uçurtma uçurmak.
Osow sayfalarında görülebileceği gibi dünya üzerindeki saat aralıklarına göre ülkeler sıralanmış. Katılanların fotoğrafları burada yayınlanıyor. 24 saat boyunca gökyüzünden uçurtma eksik olmuyor. Bu etkinliğe katılmak için sadece uçurtma uçurmanız, fotoğraflarını internete koymanız ve bunları yayınlamanız yeterli. Osow 11 ekim günü gerçekleştiriliyor.
Martı Uçurtma Kulübü olarak 11 ekim’de Yeşilyurt, fenerönünde OSOW uçurtma etkinliğine katılıyoruz. Siz de bir uçurtma uçurun ve fotoğraflarını yayınlayın.
Uçurtma
Uçurtma iple yere bağlı tutulan, rüzgarla uçarak havada kalabilen basit bir eğlence aracıdır. Uçurtma çocuklar için bir oyuncak, eğlence aracı olduğu kadar büyükler için de eğlenceli bir oyuncaktır. Tarihin çok eski zamanlarından beri uçurtma sevilen bir eğlence aracı olmuştur. Herkes uçurtma yapabilir, uçurtma yapmak zor değildir.
Ülkemizde 3 çıtalı altıgen uçurtma çok yaygındır. Son zamanlarda delta uçurtmalar da çok görülmektedir. Pazara giren yeni uçurtmalar dışında Martı Uçurtma Kulübü de uçurtmayı yaygınlaştırmak, geliştirmek için çalışmaktadır ve farklı tipte uçurtmaların yapılmasını sağlamaktadır.
Bir hobi ve kültür olarak uçurtmayla uğraşanların bir araya geldiği Türkiye’deki tek ciddi kurum Martı Uçurtma Kulübü’dür. Martı Uçurtma Kulübü üyelerinin ciddi uğraşları sonunda ortaya harika uçurtmalar çıkmıştır. Martı Uçurtma Kulübü’nün sayfalarında uçurtma yapımı ile ilgili yazılar ve uçurtma planları bulabilirsiniz.
Kütahya, Tavşanlı Uçurtma Festivali.
Kütahya, Tavşanlı’da her yıl güzel bir uçurtma festivali düzenleniyor. Bu festivale güzel bir katılım var. Festival Başarı İlkokulu tarafından Kütahya üyemiz Fevzi Kır’ın danışmanlığı ile düzenleniyor. Martı Uçurtma Kulübü olarak festivale biz de davetliydik. Hollanda’lı dostumuz Henk ve kızı Miriam da festivale katıldılar. Rüzgarsız başlayan gün akşama doğru çıkan rüzgarla festivale dönüştü. Gökyüzünde çok uçurtma vardı. Ankara, İzmir ve İstanbul’dan katılan Martı Uçurtma Kulübü üyeleri bir aradaydı ve güzel uçurtmaları da festivalin en renkli parçalarıydı. Kütahya, Tavşanlı’daki uçurtma festivali Türkiye’nin herhalde en güzel festivallerinden biri. Başarı İlkokulu ve Tavşanlı’ya bu güzel festivali düzenledikleri ve konuk severlikleri için teşekkür ediyoruz.
Mekik uçurtma ve planı
Mekik benim tasarladığım bir uçurtma.Bu uçurtma eddy ile delta conyne karışımıdır. Uçurtmanın en önemli özelliği iki yönlü uçabilmesidir. Dar uç aşağı bakar durumda kuyruk gerektirmeden uçar. Dar uç yukarı çevrildiğinde kuyruk takılarak uçurulabilir. Bu uçurtmanın tasarlanmasında bana en büyük kolaylığı sketchup yazılımı sağladı. Yazılımın çekiştirme özellikleri hızlıca çeşitlemeler yapabilmenizi sağlıyor. Yeni şekil arayışları zevkli bir deneme yanılma süreci ardından tatminkar bir tasarımla sonuçlanıyor.Uçurtma bu sitenin hazırlanmasından çok önce yapıldığı için yapım aşamalarına ait fotoğraflar bulunmuyor. Burada sadece uçurtmanın planını ve bitmiş halinin fotoğraflarını bulacaksınız.
Sled uçurtma
Sled yapımı kolay bir uçurtmadır. Az rüzgarda da güzel uçar. Sled uçurtma benim gözde uçurtmalarımdandır. Daha önce hazır naylondan bir sled uçurtmam vardı. Mükemmel uçuşundan dolayı hayran kaldığım bu uçurtmanın çıtalı bir versiyonunu yapmanın iyi olacağını düşündüm. Sadece 2 çıta ile yapıldığı için maliyeti de çok az. Hazır olarak rahatça 1 metrelik çıtalar bulabilirsiniz. Çıtaların kalın olması da gerekmez. 4-5 mm. yeterlidir.
Uçurtmayı ben kumaştan yapmaya karar verdim. Bu boy için kağıt uygun olmayacaktır. Naylon daha uygundur. Ayrıca oranlarını değiştirerek daha küçük boyda yapmak da mümkün. Ekteki skecthup dosyasını indirip kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Sketchup’ı indirmek ve eğitim videolarını izlemek için eski konuları inceleyin.
sled ucurtma planı
Uçurtma 2 renk olsun istedim ve aşağıdaki çeşitlemeleri yaptım. Kumaştan daha az kayıp verip, daha kolay yapmak için ikinciyi tercih ettim. Yan parçaları kayıpsız bir kesim için en sağda görüldüğü gibi yerleştirdim.
Yapım aşamasına gelince:
Basit uçurtma – Kumaştan ve dikişsiz
Basit uçurtmalar yapmayı düşünüyordum ve uçurtma planları veritabanı sitesinden bu uçurtmayı seçtim.
(Kite plan database – www.vientocero.com)
Basit kuş uçurtma
Orjinal plan şu sayfada
http://www.vientocero.com/kpb/planos/bird/bird.html
Bu uçurtma için tafeta (polyester kumaş) kullanmaya karar verdim. Naylondan da rahatlıkla yapılabilir. Okumaya devam et “Basit uçurtma – Kumaştan ve dikişsiz”
3 boyutlu uçurtma planı çizimi
Sketchup ile 3 boyutlu bir uçurtmanın çizimi. Bu eğitim filminde snowflake (kar kristali) adlı uçurtmanın 3 boyutlu olarak nasıl çizilebileceğini anlatmaya çalıştım.
Ayrıca kar kristalinin sketchup dosyası olarak planını bu bağlantıyı tıklayarak indirebilirsiniz.
SketchUp ile hızlı uçurtma tasarımı
SketchUp kullanarak hızlıca bir uçurtma tasarımının nasıl yapıldığını gösteren hızlandırılmış bir film ekledim. Bu film özenmeden yapılmıştır. Tasarım tamamen rastlantısal hareketlerle, deneme – yanılma yaparak oluşturulmuştur. Burada amaç SketchUp kullanarak uçurtma tasarımı yapmaya özendirmektir.
Uçurtma planları çizmek – Sketchup
Uçurtma planlarını çizmek için harika bir yazılım var. Ücretsiz ve kullanması kolay. Google Sketchup. Sketchup iki ayrı seviyede satılıyor. Biri ücretsiz, diğeri ise ücretli sürüm. Ücretli olan sürüm dosyaları farklı formatlarda kaydetmek, yüksek çözünürlüklü çıkışlar elde etmek için gerekli. Fakat uçurtma planı çizmek için ücretsiz sürüm gayet yeterli. Yazılım 3 boyutlu çalışıyor olmasına karşın çoğu uçurtma için çizimler 2 boyutlu olarak hazırlanacak.
Nasıl kullanılır.
Sketchup kendi kendini öğretiyor. İçinde yazılımı anlatan araçlar var. Her seçtiğiniz araç için bir pencerede aracın nasıl çalıştığı anlatılıyor. Ayrıca sitesinde pek çok eğitim filmi var. Yakın zamanda ben de Türkçe olarak eğitim filmleri hazırlayacağım. Çalışma için önce internetten bir uçurtma planı ya da tam karşıdan çekilmiş uçurtma fotoğrafını buluyorsunuz. Uçurtma yapacağınız herhangi bir cismi de fotoğraf olarak yazılım içine alabilirsiniz. Daha sonra kılavuz çizgiler ile yatay, dikey nirengileri belirliyorsunuz. Kalemle uç noktalara tıklayıp şekli oluşturuyorsunuz. Sonrasında istediğiniz boyuta yeniden ölçeklendirebilirsiniz.
Kendi tasarımlarınıza başlamak için ideal.
Sketch-up elinizdeyken var olan planları boşverip yeni uçurtma tasarımları yapabilirsiniz. Yazılımın pratikliği çok kısa sürede bir çok uçurtma seçeneği oluşturmanızı sağlayacak. Sadece noktaların ucundan tutup çekiştirmek yetiyor. Çizim işi bitince ölçü aracını alıyorsunuz ve yaptığınız çizimin kenarlarını iki tıklamayla ölçülendiriyorsunuz. Planda yapacağınız tüm boyut değişiklikleri tek harekette gerçekleşiyor ve tüm ölçüler yeniden oluşuyor. Bu yazılım gerçekten zaman ayırmaya değer.