İki ve dört ipli (kumandalı) foil uçurtma türleri

Dört ipli foil uçurtma - güç uçurtması (power kite)
Dört ipli foil uçurtma - güç uçurtması (power kite)

Kumandalı foil uçurtmalar çıtası olmayan, rüzgarla şişen hücrelerin oluşturduğu kanat formu sayesinde uçabilen kumandalı uçurtmalardır. İki ipli delta uçurtmalar gibi kumanda edilirler. Fakat akrobasi modellerindeki gibi hareketler yapılamaz.

Kumandalı foil uçurtmaların avantajları:

– Çıtası olmadığı için yere çakıldığında çıta kırılma, çıta bulma derdi yoktur.

– Çıta olmadığı için acemi eğitiminde çok idealdir.

– Çok güçlü rüzgarlarda bile çok iyi uçar, hatta güçlü rüzgar foil uçurtmalar için daha iyidir.

– Güçlü rüzgarlarda çok eğlencelidir. Çok hızlı uçar ve tepkileri hızlanır.

– Çıtalı modellerde belli bir boydan daha büyük uçurtmalar pratikte yapılamaz. Foil uçurtmalarda çıta olmadığı için çok büyük uçurtmalar yapılabilir.

– Büyük foil uçurtmalar büyük güç üretirler. Bu nedenle iki ipli foil uçurtmalarla ekstrem sporlar yapılabilir. (buggy, surf, kayak, board vb.)

– Katlanarak çok küçük bir hacime küçültülebilirler.

Kumandalı foil uçurtmaların dezavanatajları:

– Akrobatik hareketler yapamazlar.

– Rüzgar penceresinin dışına doğru katlanma eğilimindedirler.

– Yere düştüğünde kaldırılması çıtalı iki ipliler kadar kolay olmayabilir.

power kites
power kites

Foil uçurtmalar güçlü rüzgarı severler, güçlü rüzgar olduğunda rüzgar penceresi açısı daha genişler, hareket alanı genişler. İki ipli foil uçurtmalar daha küçük boydadır ve uçuş açısından fazla alan sorunları olmaz. Foil uçurtmalar katlandıklarında çok küçük paketler haline gelebilirler.

İki ipli foil uçurtmaların yakın akrabası yamaç paraşütleridir. Yamaç paraşütlerinin daha küçükleri dağdan hızlı inişler için kullanılıyor. Büyük boy kumandalı foil uçurtmalar çok güç ürettiği için çekiş uçurtması (tracktion kites) ya da güç uçurtması (power kites) olarak anılıyor. Güç uçurtmaları ile 3 tekerlekli arabalar (buggy) çekiliyor, kayak yapılıyor (kite ski), denizde surf yapılıyor (kite surf), kaykay (board) ya da bisiklet (dirtbikes) çekiliyor. Foil uçurtmaların bu sınıfı gerçekten çok eğlencelidir. Fakat büyük şehirlerimizde uygun alan bulunmaması nedeniyle kolay icra edilebilecek sporlardan değildir. Bu sporların yapılabilmesi için gereken uçurtma büyüktür ve gerek teknolojisi, gerek hassas işçiliği, gerek malzeme kalitesi ile pahalıdır. Ayrıca çekmeyi düşündüğünüz 3 tekerlek ya da surf tahtası gibi araçlarda pahalı ve taşınması zor malzemelerdir. Üstelik bunları kullanabileceğiniz alanları bulmak ve oralara gitmek sorundur. Uçurtma surfü yapmak için uygun sahillerimizde neyseki bu malzemeleri kiralayan yerler vardır.

kite ski
kite ski

Foil uçurtmaların rüzgar penceresi içindeki tepki verebilecekleri alan dardır. Bu nedenle çekiş uçurtması olarak daha fazla işe yaramışlardır. Çekiş sırasında rüzgar penceresi açısı sabittir. Yani pilot da uçurtmayla paralel hareket eder.

Büyük foil uçurtmalar çok güç üretir. Bu gücü kontrol edebilmek için büyük foillerde 2 ana ipe ek olarak altta 1 ya da 2 fren ipi olur. Bu ipler uçurtmayı kaldırırken, indirirken, pozisyon alırken gücü yani uçurtmayı kontrol etmenizi sağlar. Tehlike anında ise hızlı ve etkili olarak frenleri çekip ana ipleri bırakacak donanımlar yapılmıştır. Büyük foil uçurtmaların oluşturdukları güç gerçekten tehlikeli olabilir. Hata durumunda yaralanma tehlikesi vardır. Güç uçurtmalarını kullanırken daha dikkatli olmak, koruma ve kask giymek gerekir.

kite surf
kite surf