Uçurtma yapımı

Uçurtma yapmak zor değildir. Kağıt ya da naylon, çıta, bant, makas ve iple uçurtma yapabilirsiniz.

Uçurtma yapım malzemelerinin hafif ve sağlam olması önemlidir. Bu açıdan naylon kağıttan daha sağlam ve hafif olabilir. Büyük çöp torbaları, büyük alışveriş torbaları uçurtma yapmak için yeterli malzemelerdir. Çıta kullanırken gereğinden kalın çıta kullanmayın. 1 metre boyunda bir uçurtma için 6 ya da 8 mm. çıta kullanmak yeterlidir. Eğer bulabilirseniz bambu da iyi bir malzemedir. Bambu sağlamdır ve daha büyük uçurtmalar yapabilirsiniz. Tahta çıta olarak çam çıta hafiftir fakat biraz dayanıksız olabilir. Kayın ya da gürgen dayanıklı ama ağırdır. Çam alırsanız biraz daha kalın, kayın ya da gürgen çıta alırsanız daha ince çıta tercih edebilirsiniz.

Kağıt ya da naylon  alabileceğiniz yerler:

Kırtasiye,

Market,

Ambalaj malzemesi satan dükkanlar,

Yapı marketler,

Nalburlar,

İp alabileceğiniz yerler:

Yapı marketler,

Balıkçılık malzemesi satan yerler,

Manifaturacılar, tuhafiyeler,

Nalburlar,

Çanta, ayakkabı üretim malzemesi satanlar,

Çıta alabileceğiniz yerler:

Marangozhaneler,

Yapı marketler,

Bambu için fidanlıklar,

Uçurtma planları:

Bu siteden,

Martı Uçurtma Kulübü online uçurtma yapımı bölümü

uçurtmaplanları.com

www.kiteplans.org

Türk uçurtma.com

Uçurtma yapımı için kesim malzemeleri ve teknikleri

Makas:
Uçurtma yapımı için gereken kumaşları düzgün kesmek sorundur. Makas ile kesim yapıldığında yamuk kesebilirsiniz. Makas ile düzgün kesim yapmak için kumaşı katlayarak kesmeniz uygun olur. Katlı kumaşı kesmek biraz alışkanlık gerektirir. Makasla hızlı kesim yapmaya alıştığınızda düzgün kesimler yapmaya başlarsınız.

Maket bıçağı ve dairesel bıçak:
Polyester kumaşları cetvel ve maket bıçağı kullanarak çok düzgün kesebilirsiniz. Dairesel bıçaklarda kumaş kesimi için kullanılırlar.  Dairesel makasları büyük kırtasiyelerde ve dikiş makinası satan mağazalarda bulabilirsiniz.

Havya:
Havya elektrik ve elektronik malzemeleri lehimlemekte kullanılır. Kalem ve tabanca tipi havyalar vardır. Kalem tipi olanları kullanmak daha pratiktir. 100W. lık olanları daha çabuk ısınır ve kolay keser. 25W olanlar da iş görürler. Havya ile yapılan kesime sıcak kesim denir. Sıcak havya polyester kumaşın kenarlarını eritir ve zamanla iplerin saçaklanmasını ve uçurtmanızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Sıcak kesim yapılan kumaşların kenarlarını dikmek gerekmez.
www.ucurtma.web.tr

Kesim için zeminler:

Kesim matı ve pvc yer kaplaması:
Polyester kumaşlar maket bıçağı ve dairesel bıçaklarla çok düzgün kesilirler. Fakat bu defa kumaşı neyin üzerinde keseceğiniz sorun olur. Bıçaklarla kesim yapmak için aslında kesim matları satılır. Bu matları büyük kırtasiyelerden bulabilirsiniz. Genellikle çok pahalı bir malzemedir. Singer dikiş makinları satıcıları ve servislerinde daha makul fiyatla kesim matı bulabilirsiniz. Okumaya devam et “Uçurtma yapımı için kesim malzemeleri ve teknikleri”

Uçurtma planları çizmek – Sketchup

Uçurtma planlarını çizmek için harika bir yazılım var. Ücretsiz ve kullanması kolay. Google Sketchup. Sketchup iki ayrı seviyede satılıyor. Biri ücretsiz, diğeri ise ücretli sürüm. Ücretli olan sürüm dosyaları farklı formatlarda kaydetmek, yüksek çözünürlüklü çıkışlar elde etmek için gerekli. Fakat uçurtma planı çizmek için ücretsiz sürüm gayet yeterli. Yazılım 3 boyutlu çalışıyor olmasına karşın çoğu uçurtma için çizimler 2 boyutlu olarak hazırlanacak.

Nasıl kullanılır.
Sketchup kendi kendini öğretiyor. İçinde yazılımı anlatan araçlar var. Her seçtiğiniz araç için bir pencerede aracın nasıl çalıştığı anlatılıyor. Ayrıca sitesinde pek çok eğitim filmi var. Yakın zamanda ben de Türkçe olarak eğitim filmleri hazırlayacağım. Çalışma için önce internetten bir uçurtma planı ya da tam karşıdan çekilmiş uçurtma fotoğrafını buluyorsunuz. Uçurtma yapacağınız herhangi bir cismi de fotoğraf olarak yazılım içine alabilirsiniz. Daha sonra kılavuz çizgiler ile yatay, dikey nirengileri belirliyorsunuz. Kalemle uç noktalara tıklayıp şekli oluşturuyorsunuz. Sonrasında istediğiniz boyuta yeniden ölçeklendirebilirsiniz.

Kendi tasarımlarınıza başlamak için ideal.
Sketch-up elinizdeyken var olan planları boşverip yeni uçurtma tasarımları yapabilirsiniz. Yazılımın pratikliği çok kısa sürede bir çok uçurtma seçeneği oluşturmanızı sağlayacak. Sadece noktaların ucundan tutup çekiştirmek yetiyor. Çizim işi bitince ölçü aracını alıyorsunuz ve yaptığınız çizimin kenarlarını iki tıklamayla ölçülendiriyorsunuz. Planda yapacağınız tüm boyut değişiklikleri tek harekette gerçekleşiyor ve tüm ölçüler yeniden oluşuyor. Bu yazılım gerçekten zaman ayırmaya değer.

Uçurtma kaplama (yelken) malzemeleri

Uçurtma üzerinde en yaygın kullanılan yelken malzemesi kağıt ve naylondur. Bulunması kolaydır, ucuzdur. Uygulaması da kolaydır. Yelkenin fazla ağır olmaması, dayanıklı olması tercih edilir. Naylon kağıttan daha dayanıklıdır. Defter kaplama malzemeleri, alışveriş torbaları ile renkli uçurtma yelkenleri hazırlanabilir. Fakat uçurtmaların daha büyük yapılması gerektiğinde hem boyut olarak malzeme bulmak sorun olur, hem de dayanıklılık sorunları ortaya çıkar. Bu aşamada devreye kumaşlar girer. Kumaş olarak uçurtmada iki temel malzeme kullanılır. Tafeta (polyester kumaş) Okumaya devam et “Uçurtma kaplama (yelken) malzemeleri”

Uçurtma çıtaları (uçurtma iskeleti)

Tahta çıta

Uçurtmalarda çıta olarak ülkemizde çoğunlukla tahta kullanılmıştır. Bambu yetişen doğu ülkelerinde uçurtma için en iyi malzeme bambudur ve uçurtma tarihi boyunca kullanılmıştır. Bugün hala bambu uçurtma iskeleti için en iyi malzemelerdendir. Tahta dışında ıhlamur gibi hafif, düzgün ve sağlam ağaç dalları da uygun uçurtma iskeleti malzemesidir. Uçurtmalarda kullanılacak iskelet malzemesinin hafifliği ve sağlamlağı önemlidir. Piyasamızda genellikle Okumaya devam et “Uçurtma çıtaları (uçurtma iskeleti)”

Uçurtma ipleri

Fotoğraflar hazırlandıktan sonra yazıya eklenecektir.

Uçurtma için her türlü ipe ihtiyaç duyulur. En ince dikiş ipliklerinden, halatlara kadar her cins ip (Fotoğraf) kullanılır. İp kalınlığı genel olarak etkisinde kalınacak güce göre belirlenir. Uçurtma küçükse ya da az rüzgarda uçması gerekiyorsa ip ince yani hafif olur. Mini uçurtmalar, kağıt uçurtmalar (Fotoğraf) dikiş ipliği ile uçurulabilir. Zaten daha kalınını uçurtma kaldırmaz.  Uçurtmacılıkta kullanılan ipler hakkında uzun yazının devamı için bağlantıya tıklayın…

Okumaya devam et “Uçurtma ipleri”